timeslip logo
be�ll�t�sok
register

index
acceleration logs
lista
listing with thumbs
virtual racing
my races

hungaroring

other logs
braking logs
before&after
miscellaneous

dragbase
races
racers

FAQ
video
links
ads
forum

be�ll�t�sok


Fertőszentmiklós évadnyitó

Én nem voltam, így igazi race riportot nem tudok írni.
De a fotókat és eredményeket elnézve igen érdekes verseny lehetett.

R34 GT-R, még ha tök gyári is, de egy igazi legenda. Szerintem Magyarországon gyorsulási versenyen máshol még nem ment. Legjobbja 13.38 @ 170, de ment 174 km/h feletti célvonalit is.
A BMW V12 motoros szöcske is javul, mar 13.01 @ 186. Borzasztó rossz rajt kell ehhez az eredményhez, hisz FWD autók is mennek már 12 közepet ennél gyengébb sebeséggel. De ezzel az eredménnyel is nyerte a kategóriát a Skyline előtt.

Aztán itt van ez a csoda Trabant.
13.24 @ 179-et ment, bár egyelőre nem tudom milyen motorral. Majd valaki írja meg, aki ott volt és látta.

Az biztos, hogy A5-ben ment, ahol ha szívó motoros, akkor 2500-3000 ccm között kellett legyen, de lehetett 2 literes turbós motor is.
Ő bronzérmes lett.

 (Opel C20LET motor, mint kiderült.)


Nem kevesebb, mint négy 11 másodperces autó volt és bár nem sikerült mindet kiderítenem, hogy mi volt, de bizotosan 11-et ment egy R32-es Golf (11.72 @ 196), egy összkerekes VR6 turbó Golf (11.93 @ 200), egy Mitsubishi EVO (11.79 @ 190), illetve talán egy Cossie. (11.93 @ 189)

A leggyorsabb autó pedig egy Mopar vas volt, 10.95 @ 223, nem rossz!

 

Walter Pulko is indult (szia! ;) 12.58 @ 192 km/h volt a legjobbja.

Gratulálok a helyezetteknek, illetve mindenkinek, aki elégedett az eredményével!

Lehet turkálni a további eredményeket, illetve a döntőket.    További képeket pedig itt találhattok.


Kiskunlacháza OB forduló

2008.04.20. 22:42 - ave

Gondoltam, ma kimegyek időben, hogy még a motoros döntők előtt tudok pár járművet mérni. Erre nem kis meglepetésemre, pont akkor kedződtek az autós futamok, amikor kiértem. :)  Na mindegy, azért hasznosan tudtam ezt az időt is tölteni.

Amint megjött Sanyi beműszereztük az autót, mert tudtam, hogy képes megint valami félelmeteset menni, hisz miután a KoE-t túlélte a váltó, már nem féltette.  Jól indult a futama, de sajnos valami gebasz miatt nem tudott végigmenni rendesen, sőt, visszafelé kötélen húzták. Miután megcsinálták ment egy 10.7-es futamot, azt hiszem, azt is megmértük, de mivel a váltások után ki-ki hagyott a motor, úgy nézett ki, egy időigényes hibaelhárítás következik, így addig elkezdtem más járműveket mérni.

A kék Punto GT-nek immár sikerült 12-es időt futnia, 12.9 körül sikerült futnia, 180 körüli sebességgel. Sajnos különböző problémák miatt a számos mért futamból egy sem volt tökéletes. Illetve volt egy 13.2 körüli futam, ami tökéletes volt, csak olyan mélyen állt be a rajtgépbe, hogy alig 2 centi rolloutot hagyott magának.  Mellesleg megvan a timeslip mérések első halálos áldozata:

Később megmértük a Boci mobilt is, ő is több kisérletet ment, végül aznapi 12.4-től kissé rosszabb, de szintén remek 12.6-os futamot sikerült futnia, úgy, hogy erősen látszott hol úszott el az a két tized.

Sajnos volt egy kb. 60 perces leállás, az időmérő rendszer kábelezése zárlatos lett, sajnos nem volt tartalék kéznél, így először meg kellett találni a hiba helyét, de végülis sikerült helyrehozni.

A gépátvételnél sikerült szemrevételezni azt a hengerürtatalom mérő berendezést, amivel meglehetős pontossággal meg lehet mérni DOHC motorok furatát is. (A löket tökegyszerű, azt eddig is tudtak mérni)
Probálták titkolni a berendezést, de hát lényegében semmi meglepő nincs benne, a fotón szerintem tisztán látszik hogy is működik. Ezt a szondát a gyertyanyiláson át dugják a hengerbe, a lábakat ezután nyitszák szét annyira, amennyire engedi a furat mérete, majd a szonda tetején levő gombot nyomva tartva behúzott lábakkal kiveszik majd megmérik a terpesztést.  Mivel csak két lábat használ természetesen nem tud hajszálpontosan középen mérni, de ez a pontosság is bőven elég a legtöbb esetben.  Akik dinamikusan szeretik értelmezni a szabályokat, jobb ha tudnak erről a hasznos újításról.

 Vissza a versenyhez. Túl sok időmérőt nem láttam, de az egyik kiemelkedő volt. Amikor végetért az egy órás technikai szünet, mindenki elkedzett készülődni, mondom Sanyinak, most ülj be és menj egy 10.4-et. Nem tudom miért pont ezt mondtam, de szót fogadott, 10.46 @ 234!! Legközelebb szerintem 9.9-et fogok mondani. :)  A 234 km/h egyébként abszolút magyar rekord, magyar kasztnis autó még nem ment ilyen gyorsan idehaza.  (Javítson bátran aki máshogy tudja!)

Az "F1" Audi is kiemelkedőt ment, a nap legmagasabb Audis sebességét produkálta a 10.5 @ 229-es futamában.

Láthattuk a BMW turbómotoros kispolszit is, hát nem tudom, én nem ülnek 20 centire egy ilyen motortól az biztos, de főleg nem egy szál pólóban. Egy egyszerű tömítés probléma súlyos égési sebeket tud okozni, hogy a nagyobb motorproblémákról ne is beszéljünk.  Egyébként az folyton emlegetett 500 lóerő fele továbbra is hiányzik, legalábbis a 17x körüli célvonalikból nehéz másra következtetni.  De rajtolni végülis nem rajtol rosszul.

A döntők szerencsére elkezdődtek időben, így még sötétedés előtt végetért a móka.  Egy másik újítás is segített abban, hogy kevésbé legyen vontatott a döntő, amint elhangzott a két versenyző neve, akit vártak a rajthoz a kijelzőn elindult egy visszaszámlálás 1 percről, és amikor az lejárt aki bújt aki nem, indult a futam.

Sajnos rengeteg bye futamot kellett végignézni, nem tudom mi ennek az oka, de nagyon nem volt jó.
Viszont számos nagyon izgalmas futam is kerekedett.

A profiknál, A1-ben két autó döntőzött, a kis Punto 13.18 @ 176-tal nyert a 13.28 @ 169-et futó turbós Honda előtt.

A2-ben csak ketten versenyeztek, Szabi fantasztikus 11.18 @ 220-as egyéni rekordot ment, de Sanyi 10.495 @ 233-vel szemben ez is csak a 2. helyre volt elég.

A3-ban már voltak többen, a döntőben Wunder Tamás Subaruja 12.69 @ 173-mal nyert a kispók 12.71 @ 170-je ellenében.

A4-ben az F1 Audi technikai okok miatt már az elődöntőben elvérzett, így a döntőt slowlow Chevy Caprice-e futotta Schuster Zoltán S2-jével, utóbbi 10.64 @ 216-et nyert 11.33 @ 209 ellenében.

A5-ben igazán remek döntő jött össze, a Boci csoki döntő.  Izé, Boci vs. Tschokker döntő volt, amit Boci nyert 12.49 @ 184-el, mígy Tschokker 13.17 @ 171-at futott.

A6-ban ismét a szokásos BMW E30-as döntő, ezúttal Ponya bizonyúlt egy picit jobbnak Czirákival szemben. (12.35 @ 189 vs. 12.55 @ 185)

A7-ben nem volt induló.

A street kategóriák döntőit talán majd később írom le, így se lett rövid ez a poszt.


King Of Europe East eredmények

Elkészültem a King Of Europe East eredménylistájával is.

Alább közvetlen linkek a kategória döntők nézetéhez. Mivel a KoE-n a 3. helyért van futam, kissé módosítottam a fa nézetet, szerintem elég logikus. (Ha nem, akkor leírom: katt a sárga nyilra)

ST: Stock Street, a 12.00mp és afeletti eredményre képes autók kategóriája, egyedül itt volt meg a nyolc döntős jármű.
AW: Street AWD, az összkerékhajtású autók kategóriája, négy döntős járművel, amiből kettő az ST-ből került át, mivel 11-es időket mentek az időmérők során.
FW: Street FWD, az elsőkerékhajtású autók döntőiben 5 autó vett részt, a kisdöntőbe kerülés kissé érdekes volt, hiszen a felső ágon nem volt senki Sanyin kívül.  Hogy öszinte legyek nem tudom miért pont Szabyk Fiestája jutott a kisdöntőbe, Krystian jobb időt ment amikor beugrott. Talán a beugrás miatt nem engedték tovább őt. Szaby ellenfele a féltengelyt tört horvát Astra Coupe kellett volna legyen, de nem tudott rajthoz állni.
RW: Street RWD, a hátsókerékhajtású autók kategóriája. Három autó versenyzett, de a Nissan 300ZX még az időmérőkön elfáradt, így a döntőben csak két autó ment.

Ezután a fenti négy kategória első két helyezettjét összesorsolták egymás ellen, így alakult ki a
KO: King Of Europe Superdöntő mezőnye.  Az elődöntőben féltengelyt tört R5 a kisdöntőben logikusan nem tudott rajthoz állni.

Hogy pörögjenek a futamok, egy idő után bárki indulhatott ingyen, őket a T jelü teszt kategóriába tettem. Nekik nem volt döntőjük, az éremtáblán a három legjobb eredményt elért autós neve szerepel.


Futam évadnyitó eredmények

2008.04.19. 01:58 - ave

Feltettem a futam szezonnyitó szombati versenyének eredményeit.

Az oldal legalján pár fontosabb tudnivalót kiemeltem, ha valami nem világos, talán ott megtalálható a válasz.


KOE update

2008.04.15. 20:11 - ave

Javítottam a tegnapi bejegyzésemen a videó alapján leírtam a szuperdöntő történéseit is.


King Of Europe East

2008.04.13. - ave

Igazán remek idő fogadta a vasárnap Tökölre kilátogató nézőket és versenyzőket.
Én például frankón leégtem az arcomon.

A megjelent mezőny sajnos végülis elég szűk lett, talán a 12másodperces indexre versenyzőknél volt ki a 8-as tábla. Viszont igen érdekes járművek voltak mind.

Ma is méricskéltem, elsőnek a szlovén bimoto Scirocco-t. Két turbós VR6-os motor van benne, az egyik az első kerekeket hajtja, a másik a hátsókat.  Több rajtjánál is előfordult, hogy az első kerekek elforogtak, a hátsók meg tapadtak és befulladt a motor. De késöbb egész jókat ment, azt hiszem 11.9 körüli futamot mértem neki.  Végülis még csak 0.5 bar körüli nyomással megy, nem rossz eredmény.  De mindenképpen látványos volt.

Úgy volt, hogy Szabyk Fordját is megmérjük, de aztán közbeszólt a technika ördöge. Erről részletesen majd nála olvashattok, elég kalandos volt a versenye.

Az egyik 12.1 körüli eredményeket húzó K motoros Civicet is mértem, csakúgy mint a horvát Opel Astra Coupe-t. Nála sikerült is a nap legjobbját megmérni, 11.7 körül.

A szűk mezőny miatt a rendezvény elég pangósan indult, sok futam nem volt. Egy idő után a szervezők úgy döntöttek, hogy a nézők szórakoztatására bárkit engednek versenyezni, ha jól tudom ingyen, természetesen a KoE-n kívül, csak úgy. Az amatőrök a KoE dontők után még folytathatták a versenyzést, ahogy néztem, éltek is a lehetőséggel.

Sanyi már korán megfutotta a valaha ment legjobb utcai gumis futamát, 11.11 @ 221 km/h-t.  Mondtam is Bencének, a speakernek, hogy most láttuk Sanyit utoljára a döntőkig. :)  Persze ez főleg a váltó kimélése miatt volt, de nem is nagyon lett volna értelme ezen javítani, hiszen a második legjobb is csak 11.8 körül futott.  Ők végülis öten lettek a végére, miután egy 12mp-s kategóriába  nevezett autó jobb időt futott 12.00-nál, így őt áttették a nagy FWD-be.

Szabinak a sok küzdés után végül sikerült végül egy 11.7-et futnia, amivel 2. helyre került, így volt rá esély, hogy tiszta magyar döntő legyen az FWD-knél.
A harmadik időt azt hiszem a szívó Civic birtokolta, negyedik volt a horvát Astra, ötödik pedig egy turbós Civic.  (harmadik és ötödik lehet fordítva volt)

AWD-ben Grzegorz futott egy könnyed 9.2-es időmérőt, mögötte 11.7-tel volt négy autó is! (11.700, 11.703, 11.730, 11.734) Meglehetősen kilóg a sorból ez a Vette, meg kell hagyni.

RWD-ben összesen három induló volt, egy olasz kompresszoros Trans Am, 11.67-es idővel, a második  a Porsche 911 GT2 12.07-tel, a harmadik pedig egy 300ZX volt, de ő sajnos az időmérők folyamán elvérzett valamilyen technikai hibával.

A 12mp-s osztály volt a legnépesebb, itt 11 indulót számoltam meg. 12.005-ös idővel az olasz R5 jutott első helyen a döntőbe, második Schuster Zoltán RS2-je volt 12.086-tal. Harmadik idővel Gregor Tus a kék Civiccel kvalifikált, Ács Andris az E30-as BMW-vel pedig a 6. helyen jutott be.
A többieket nem tudom milyen sorrendben voltak, de szerepelt itt még egy Subaru Impreza, egy Audi S3 és egy RS4, valamint "Kuki", a megmért K motoros Civic-kel.

Nézzük a döntőket sorban, egyelőre sok helyen még nevek nélkül, bocsesz. Amint lesz hivatalos eredménylista, majd korrigálom.

Futam évadnyitó

2008.04.12. 22:45 - ave

Megvolt az első idei MGYSZ-es rendezvény.

Tökölön ismét sokan voltak, nézők is, de a nevezők is.
A számos magyar autó mellett sok külföldi gyors járgányt volt szerencsénk megcsodálni.
Ma leginkább méricskéléssel foglalkoztam, megmértem az olasz turbós-nitrós Renault 5-öst, Crybaby Unoját, Szász Csaba új, fehér Supráját, valamint egy lengyel Porsche 911 GT2-est.
Volt két sikertelen kisérlet az egyik lengyel K20 (S2000) motoros Civic mérésére is.
Sajnos először ő rontotta el, utána viszont a műszer akkumulátora adta be az unalmast.
Talán holnap sikerül újramérni.

A Fire King 2 jetcar hangos volt, látványos, meg perzselő, de nem túl gyors.
Ha jól emlékszem magas 9-es eredményt produkált 250 km/h körüli sebességgel.
Nem tudom hogy akarják Gerd Habermann 371 km/s-s csúcsát megjavítani.  Majd holnap kiderül.

Jópofa volt egy ukrán V6-os turbós Audi, amivel a tulaja azt hiszem talán 13mp-s futamokat produkált, majd beült Grzegorz Staszewski (ő az összkerekes Corvette pilótája) és futott gyorsan egy 11.1-et.  Hm.

Witold Karalow elhozta megmutatni az új szerzeményét, ami egy igazi csöves hotrod, Civic coupe arcra formálva. Motorral, váltóval mindennel együtt kb. 600kg.  És gyönyörű.  Először állítólag május 1-én fog versenyen bemutatkozni, Taszáron.
Nagyon kiváncsi leszek rá.

 

Volt kijelző, de hát hol...   Erről a képről nem biztos, hogy mindenki felismeri, hogy bizony a rajtvonal környékétől hátrafelé fényképeztem.  Jobb, mint ha nem lenne, persze, de a két pálya kijelzői a pálya két szélén voltak, az egyik ráadásul valami teherautó takarásában.
Ráadásul én speciel ezt nem tudom leolvasni, pedig nem volt verőfényes nap.
Sötétben persze olvasható volt.

 A döntők előtt ugyanúgy regisztrálni kellett a versenyezni kívánoknak, mint tavaly. Újdonság volt azonban, hogy a döntők megközdése előtt az összes versenyzőt behívták a rajtvonalhoz, ahol mindenki megkapta a kategória beosztást. Ez elvileg arra szolgált volna, hogy mindenki tudja, hogy majd kivel kell párban mennie.  Hát gyakorlatban ez semmit nem segített, úgy vettem észre.  A döntők továbbra is lassúak és nyögvenyelősek.  De eleve, miért kell negyed 8-kor kezdeni az év elején, amikor ilyen hamar sötétedik?  Arról nem beszélve, hogy miért tartott 9-ig. Utolsó autós döntő futam: 20:54.

Természetesen voltak motorosdöntők is, még az autósok előtt, gondolom rajtam kívül mindenki örült ennek. De az, hogy amikor a fehér Supra váltótörése miatt egy rövid időre megálló "pörgést" egy "zseniális" ötlettől vezérelve, hogy hát akkor addig csináljunk motoros díjátadót alapon sikerült tovább húzni a döntőt, hát...  Persze már régen visszaért a technikai mentő a Suprával és még mindig a maroknyi motoros díjátadója ment, az autósok meg remélték az épp szemerkélni kezdő eső nem kezd neki jobban.
Pedig anno 2005-ben a futam volt az első verseny, ami bevállalta, hogy csak autós versenyt rendez.

A nap legérdekesebb eseménye mindenképpen az volt, amikor a Chevrolet Chevelle-lel versenyző norvég Morten Carlsten gumimelegítés közben átugratta saját hátsó kerekét! Nagy szerencse, hogy nem  futam közben, nagy sebesség mellett történt ez.  Az ilyen szerencsés balesetek remélem felhívják mindenki figyelmét arra, hogy mennyire nem veszélytelen ez a sport.

Viszlát holnap, a King Of Europe East-en!  Drukkoljunk együtt a magyar indulóknak! Hajrá fiúk!! :)


Beteg dugattyú

2008.04.10. 22:29 - ave

Ma lefotóztam a beteg dugattyút és a perselyt is.
Hát szépen odalettek.  De ez a szép a nedvesperselyes motorokban, új dugó, új persely és mehet tovább. :)


Beteg henger

2008.04.08. 19:43 - ave

Elkezdtem szétszedni a tavaly utolsó versenyen tönkrement motorom.
Elsőnek itt egy fotó a hengerfejről.
Jól látszik, a bal oldali egészséges, és a jobb oldali szegény keverékkel üzemelő henger közötti különbség a felső, sík részen. Természetesen a sík felületen rengeteg nyom utal a kopogásos égésre.
Az is látszik, hogy a tömités sem volt már a toppon.

Sajnos ennél a központi karbis motornál a szélső hengerek mindig is problémásak, ráadásul okt 28-án kicsit húztam még a töltőnyomáson, hisz a sebességrekordhoz kevesebb, mint 0.5 km/h hiányzott.
Még augusztusban mentem egy 177.8 km/h-s sebességet, leesett ékszíj mellett.
Sajnos októberben ékszíjjal sehogy sem sikerült 177.3-nál gyorsabban menni, igaz ezt kétszer is sikerült, a jóval nehezebb autóval.
Na mindegy, szegény keverék miatt nemigen lesz ezentúl problémám, azt remélem. :)


Jay Leno garázsa

2008.04.06. 00:39 - ave

Ma böngészés közben rátaláltam Jay Leno hobbi projectjére, a www.jaylenosgarage.com -ra.

Emberünknek hihetetlen mennyiségű járműje van, köztük elképesztő ritkaságok és extremitások.

Párat kiemelnék:

1932 Duesenberg SJ

8 literes, sor 8-as motor, hengerenként négy szeleppel, DOHC szelepvezérléssel, superchargerrel, 210 km/h végsebesség.

 

 

1909 Baker Electric

Teljesen elektromos autó, 180 km-t tudott futni egy töltéssel. Hm...  Mintha mostanság se tartanának előbbre a villanyos autók hatótávolság terén.

 

 

1989 Ford Shogun

Összesen hét darabot csináltak ebből az egyedi átépítésű Fordból.
V6-os, 220 lóerős középmotor, hátsókerékhajtás.  Hogy mik vannak. :)

 

 

De nem hétköznapi a wankel, vagy gázturbina hajtású motorkerékpár sem.  Mindez Jay profi tálalásában.


összesen 11 bejegyzés
1  2  Következő  

                 2009
    Augusztus 2 Vasárnap
   
        Kis beszámoló
       

2009. szept.30

Valamit haladunk.
Diesel Tuning és Gyorsulás! Élménybeszámolók, technikai infomációk a csapatról.

KISKUNLACHÁZA
OB ZÁZÓ FUTAM PART 1
Frissítve :
2010.09.11
2009. okt. 17. Szombat

Beszámoló az október 16-i dragracing.hu megbeszélésről.

Tervek 2010-re, szabályváltozások, versenynaptár...
2013 március 23.Kiskunlacháza

               2011 - 2012!


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_query() in /data/webhosting/timeslip.hu/www/jobboldal.php:327 Stack trace: #0 /data/webhosting/timeslip.hu/www/keret_vege.php(16): include() #1 /data/webhosting/timeslip.hu/www/blog.php(1128): require('/data/webhostin...') #2 /data/webhosting/timeslip.hu/www/404.php(282): include('/data/webhostin...') #3 {main} thrown in /data/webhosting/timeslip.hu/www/jobboldal.php on line 327